dinsdag 31 juli 2012

Vierkante meters op Funda

Vierkante meters in makelaarsland.....hoe zit dat nou eigenlijk precies?

Ik kom het wekelijks tegen bij bezichtigingen voor en met mijn aankoopklanten van woningen in Amsterdam....ik loop een appartement in welke volgens Funda en de verkopend makelaar een bepaald aantal vierkante meters is, maar toch een stuk kleiner aanvoelt. Optisch bedrog? Verkeerde indeling? Of toch niet zo groot als beweerd wordt?

Een aantal jaar geleden was het voor makelaars en verkopers redelijk normaal om vierkante meters naar boven af te ronden. Verschillen van 10-20% kwam ik regelmatig tegen. Ik was niet de enige die het opviel, zo heeft Tros Radar er een programma aan gewijd en kwam tot de schokkende conclusie dat er weinig ethiek was bij de makelaars en dat vierkante meters vaak werden verzonnen.

Sinds het invoeren van een boete door onder andere de NVM bij het niet inmeten volgens de NEN2580 norm is hier enigszins verandering in gekomen. Steeds vaker zie je een plattegrond toegevoegd met de afmetingen erin of staat er duidelijk bij dat de woning ingemeten is volgens de NEN2580 norm.

Leica, afstandsmeter, makelaar, aankoopmakelaar, Busker Makelaardij, huis kopen, verkopend makelaar, Amsterdam

Om er toch zeker van te zijn dat mijn klant geen kat in de zak koopt, meet ik het appartement dat mijn klant wil kopen altijd na met een lasermeter. En helaas kom ik nog steeds tegen dat de opgegeven vierkante meters niet altijd kloppen. Ik kom er zelfs wel eens achter dat de maten op de plattegrond niet eens correct zijn. Dan hoop ik maar dat de verkopend makelaar een meetfout heeft gemaakt en dat dit niet moedwillig is geweest.


Belangrijk dus om bij het kopen van een huis altijd alles na te gaan en na te kijken wat er door de verkoper en zijn of haar makelaar verteld wordt. En als je twijfelt of niet weet waar je nog meer op moet letten bij het kopen van een huis? Schakel Busker Makelaardij dan in als aankoopmakelaar, dan weet je zeker dat alles goed gecheckt wordt.

Voor nu nog even de belangrijkste punten voor het meten van de gebruiksoppervlak wonen op een rij:

- Buitenmuren tellen niet mee, maar de binnenmuren wel
- Oppervlaktes onder schuine daken onder de 1,50 meter tellen niet mee
- Oppervlaktes onder trappen tellen wel mee
- Trapgaten tot 4m² tellen mee, trapgaten groter dan  4m² tellen echter niet mee
- Erkers en nisjes kleiner dan 0,5m² tellen niet mee
- Dragende muren in het appartement / in de woning, leidingkokers, ed tellen wel mee
- Bij appartementen tellen gezamenlijke ruimten zoals trappenhuizen niet mee


donderdag 19 juli 2012

Vrij op naam = kopen zonder kosten! Of toch niet?!

Ik zag weer een prachtig verkoopbord hangen met de 'vrij op naam actie'. De stelling op het verkoopbord luidde: "vrij op naam (of v.o.n.) = kopen zonder kosten".
vrij op naam, von, huis kopen, overdrachtsbelasting, Busker Makelaardij, aankoopmakelaar, aankoopmakelaar Amsterdam, aankoop makelaar, appartement kopen, woningbouwvereniging, gerenoveerd appartement


Maar is dat wel waar?




Op de website is de volgende berekening geplaatst:

Kosten Koper

Vrij op naam 

Koopsom
€150.000,00
Koopsom
€150.000,00
Overdrachtsbelasting 6%
€9.000,00
Overdrachtsbelasting 6%
€-
Notariskosten 2%
€3.000,00
Notariskosten 2%
€-
U betaalt
€162.000,00
U betaalt
€150.000,00
(allereerst lopen ze natuurlijk behoorlijk achter met een overdrachtsbelasting van 6%. En waar ze de notaris vandaan halen die 2% rekent vraag ik me ook af, zeker als je de kleine lettertjes leest waarin wordt aangegeven dat alleen de notariskosten voor de verkoop door de verkoper betaald worden)

Maar bij het kopen van een huis (met hypotheek) kan meer bij komen kijken!

- Notariskosten voor de hypotheekakte
- Kadasterkosten voor het inschrijven van de hypotheekakte
- Afsluitprovisie voor de hypotheek
- Inschrijvingskosten voor de VvE (soms mutatiekosten en overdrachtskosten)
- Afsluitprovisie NHG
- Kosten voor de bouwkundige keuring
- Kosten voor de (verplichte) taxatie voor de bank
- Eventueel de kosten voor de aankoopmakelaar (maar die verdient zich natuurlijk terug ;-))
- Wettelijk verplichte inzage VIS, GBA ed

En dan nog een paar dingen die verrekend worden op de nota van afrekening: (moeten ook betaald worden)
- Verrekening zakelijke lasten gemeente zoals rioolrecht, ozb en waterschapslasten
- Verrekening erfpachtcanon
- Verrekening servicekosten

Al met al is het dus zo dat je met €150.000,- nog niet klaar bent als je een huis koopt voor €150.000,- Ook niet als je V.o.n. (vrij op naam) koopt! Laat je dus goed adviseren!


zaterdag 14 juli 2012

2 nieuwe pagina's toegevoegd aan het blog

Er zijn twee nieuwe pagina's toegevoegd op dit blog:

1) Een vaste pagina met vraag en antwoord. Hier kan je al je vragen stellen die je hebt over de makelaardij, de huizenmarkt, (aankoop)makelaars, het kopen van een huis, etc. En je mag ook nog verwachten dat je een antwoord zult krijgen!
Hier de directe link:
Vraag en krijg antwoord

2) Een vaste pagina met objecten (appartementen, woningen, panden, studio's, ed) die wij zoeken voor onze klanten. Misschien ben je net van plan je huis te verkopen en is er een match met 1 van onze zoekers.....dat kan je zomaar een boel geld schelen omdat je dan geen verkoopmakelaar in hoeft te schakelen. Je hebt namelijk de koper dan al gevonden!
Hier de directe link:
Gezocht voor onze klanten

huizenjacht, Busker Makelaardij, aankoopmakelaar, goede aankoopmakelaar in Amsterdam, huis kopen, appartement, gerenoveerd appartement, Hans Busker, makelaardij, makelaars, grachtengordel, jordaan, westerpark, oud west

donderdag 5 juli 2012

Kortzichtig filmpje bankgarantie Nationale Waarborg

Altijd leuk om reclame te krijgen waar je iets aan denkt te hebben. Ditmaal een advies filmpje over de bankgarantie bij het kopen van een huis.

In het filmpje eerst een korte uitleg wat een bankgarantie is, hier meteen al het eerste punt waar ik het niet mee eens ben, namelijk dat de bankgarantie volgens Nationale Waarborg al binnen een paar weken bij de notaris moet liggen. Als je dat afspreekt met de verkoper dan had je toch echt een aankoopmakelaar moeten inschakelen. Wij zorgen er in ieder geval altijd voor dat de datum van het stellen van de bankgarantie altijd na de datum van de ontbindende voorwaarden ligt.


Daarna wordt je verteld dat je dan het risico loopt dat je door de notaris in gebreke wordt gesteld. Dit wordt niet door de notaris gedaan maar door de verkoper. De notaris zal slechts de verkoper melden dat niet aan de verplichtingen is voldaan. Vervolgens kan de verkoper ervoor kiezen de koper in gebreke te stellen. Vaak kan hij of zij dit wel via de notaris doen.


Vervolgens komen ze met de verzekerde waarborgsom. Dat klinkt natuurlijk al een stuk beter; de ontbindende voorwaarden heb je laten verlopen en de financiering gaat niet door, dan zou je kunnen blijven zitten met een schuld van 10% (de hoogte van de bankgarantie). Maar niet bij de verzekerde waarborg, want dan is dit bedrag verzekerd en wordt dit betaald door de Nationale Waarborg (of de verzekeringsmaatschappij hierachter). Komen daarna echter wel de voorwaarden van de verzekering. En daar staan helaas niet alle punten bij, dus blijf het goed in de gaten houden!


waarborg, bankgarantie, makelaardij, aankoopmakelaar, huis kopen, amsterdam


Wat als de bank geen financiering geeft om 1 van de volgende redenen?
- niet afbetaalde creditcard
- studieschuld
- te laag inkomen
- geen vast contract
- erfpachtvoorwaarden en tijdsvak waar de bank het niet mee eens is
- of welke andere reden de bank tegenwoordig kan geven om een financiering niet door te laten gaan.....


Al met al handig om een bankgarantie snel te kunnen stellen, maar het belangrijkste is: zorg ervoor dat je de kennis in huis hebt of haalt (aankoopmakelaar) als je een huis gaat kopen! Dan kom je niet voor nare verrassingen te staan en kan de bankgarantie gewoon gesteld worden nadat de financiering rond is.


Voor het filmpje hieronder de link:
http://nwb.eerstestap.nl/pagina/372/video+nationale+waarborg.html

dinsdag 3 juli 2012

Monument kopen, verbouwen en/of restaureren?


Kijk dan eens bij Conserf monumentenzorg voor alles over monumenten. Bij het inschakelen van Busker Makelaardij als aankoopmakelaar bij het kopen van een monument nemen wij de kosten voor een bouwkundige keuring door Conserf voor onze rekening!
monumenten, conserf, renovaties, aankoopmakelaar, amsterdam, leiden, makelaardij, huizenmarkt, huis kopen
Nederland telt vele prachtige monumenten. Rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten, beschermde stads- en dorpsgezichten, maar ook onbeschermde historische panden die vanwege hun monumentale karakter het behouden waard zijn. Om al deze gebouwen te behouden is periodiek onderhoud noodzakelijk. Voorkomen is immers beter dan genezen. Preventief onderhoud remt het natuurlijke proces van aftakeling van een gebouw. Tijdig ingrijpen voorkomt schade en zodoende zware ingrepen aan het monument.
Conserf B.V. is een onafhankelijk monumentenadviesbureau dat zich richt op de instandhouding van monumentale panden in heel Nederland. Onze kerntaken zijn het opstellen van onderhoudsplannen, onderhoudsbegrotingen, bouwhistorische opnames en het geven van restauratiebegeleiding en advies aan eigenaren van monumentale panden.
Meer informatie: www.conserf.nl

monument, 3d tekening, conserf, makelaardij, busker makelaardij, aankoopmakelaar, huizenmarkt, amsterdam, leiden
3D architectural visualisation of a medieval house at Leyden, made by Conserf, drawn by Dick Floris.